FAQ


Här nedan finner du svaren på ett antal frågor som vi antar att du ställer dig om rollspelet Symbaroum. Har du fler frågor som du tror är av allmänt intresse är du välkommen att skicka oss ett meddelande härifrån hemsidan eller prata med oss direkt om våra vägar möts på något av de event vi besöker. Hur som helst är tanken att innehållet i denna FAQ ska utökas i takt med att såväl svaren som frågorna blir fler!

 


Varför heter spelet Symbaroum?

Spelet delar namn med den fornstora högkultur som för länge sedan dominerade den region där skogsbältet Davokar och drottningdömet Ambria nu ligger.


Vad handlar det om?

Spelet är ett papper-och-penna-rollspel som utspelar sig i och omkring det väldiga Davokar, i en del av världen där civiliserade nykomlingar slåss om utrymmet med traktens barbariska lokalinvånare. Samtidigt ruvar en ondska i skogarna och nykomlingarnas oförsiktiga framfart riskerat att väcka den till liv.

 


Vilken typ av rollspelare riktar sig Symbaroum till?

Symbaroum riktar sig till dem som sett fram mot nästa iteration av ett spel i den stolta svenska rollspelstradition som kommer ur Basic Roleplaying. De som har spelat och uppskattat Järnringens tidigare spel kommer inte att bli besvikna.


Hur förhåller sig Symbaroum till spelen som Järnringen tidigare gjort?

Med Symbaroum fortsätter Järnringen traditionen från MUA och Coriolis. Symbaroum är nästa naturliga steg för oss: ett steg tillbaka till den fantasy vi alltid har spelat och älskat, ett steg framåt i fråga om världsbygge och regelverk. Vi har lärt oss massor i samband med produktionen av våra tidigare spel, och dessa lärdomar kommer att göra Symbaroum bättre på alla plan.

 


Vilken typ av berättelser lämpar sig Symbaroum för?

Symbaroums berättelser fokuserar på dramatiska äventyr och moraliska val, kryddat med karaktärsutveckling. Formen kan vara en längre kampanj eller en enstaka sessioner. Det är knappast en hemlighet att vi på Järnringen är larvigt förtjusta i kampanjer (se bara kampanjen Undergångens Arvtagare till Mutant) – ”sense of wonder” och utforskande av en mustig och mystisk värld ligger oss varmt om hjärtat. Så kommer även Symbaroums värld, äventyr och äventyrsuppslag att utformas.

 


Vad var utgångspunkten för spelets regelverk?

Målet med regelsystemet är att det ska vara roligt och enkelt att spela, och att striderna ska bli spännande utan att fastna i detaljer. En typisk strid ska inte behöva ta mer än 30 minuter att klara av. Att skapa en rollperson från grunden tar också i runda slängar en halvtimme första gången.

 

Ett bärande drag i regelverket är att spelarna slår alla slag så att spelledaren får fokusera på gestaltning och på att hålla igång den större berättelsen. Det finns tre typiska scener i spelet: strid kommer att innebära mer av tärningsrullande och taktiska diskussioner medan problemlösning (så som att undersöka en mordplats) blir en mix av rull- och rollspel. Rent sociala utmaningar (som att övertala en barbarhövding att det ligger i hennes intresse att hjälpa rollpersonerna att utforska ett slukhål på klanens område) blir mer renodlade rollspelssituationer.

 


Vilka andra spel har agerat inspirationskällor för Symbaroum?

Symbaroum kan sägas vara en sorts moget Drakar och Demoner då regelverket växt fram under kampanjer i Ereb Altor. Även spelets tema (natur mot civilisation) växte fram i eget spel i Nargurs djupa skogar. En anekdot i sammanhanget kan vara att projektet skämtsamt och internt kallades ”Drakar & Seniorer” innan vi hade givit det namnet Symbaroum.

 

Inspiration kommer såklart också från många andra håll, vi står på jättars skuldror i skapandet. Läxor – både bittra och söta – kommer från arbetet med våra tidigare spel Mutant: Undergångens Arvtagare och Coriolis, i form av både egna insikter och feedback från fans. Så här i efterhand kan vi därtill ana ett inflytande från Warhammer Fantasy Roleplay (karaktärsdragens roll, korruption) och noterar en smula White Wolfs Vampire och Werewolf i hur förmågor och krafter fungerar. En del tankar från Dungeons & Dragons olika utgåvor går att känna igen: exempelvis har ärevärdiga D&D0, Basic Set, liksom Symbaroum en enkel mekanik för slag direkt mot karaktärsdrag vid hanterandet av situationer som inte är strid. Symbaroums ritualer har saker gemensamt med hur ritualer fungerar i Dungeons & Dragons 4th edition, som verktyg för problemlösning. Slutligen bör väl nämnas att Symbaroum delar ett par drag med det förtjusande spelet Apoc World, främst kanske i det att spelarna slår alla slag samt när det gäller hur spelledaren ska agera i äventyrslandskap.

 

Spelare kommer säkert se helt andra inspirationskällor och likheter, sådant är alltid svårt att se klart för oss som konstruktörer då vi sitter med snoken på myopiskt avstånd från i det egna materialet.

 


Järnringen? Jag trodde ni hade lagt ner?

Det här är det nya Järnringen, med delvis samma personer men med ett nytt företag (annan juridisk person, som det så fint heter). Det nya Järnringen har inte rättigheter till det förra Järnringens varumärken eller produkter, och inga anspråk eller skyldigheter avseende dem. Det gamla Järnringen är nedlagt och avslutat i god ordning.


Hur kommer jag i kontakt med nya Järnringen?

Skicka en PM via Facebook, eller sänd ett meddelande via den här hemsidan, se fliken Om Järnringen.


När lanseras Symbaroums grundbok

Vi siktar på att skeppa ut böckerna under juni 2014, i samband med att semestrar och sommarlov startar. I dagsläget tyder allt på att vi kommer att träffa målet.


Vilka övriga produkter planerar ni att släppa till Symbaroum?

Vår produktionsplan är lång och ambitiös. En Monsterbok full av Bestar och Styggelser ligger högt upp på listan, så också en spelarbok med material för att sätta ännu mer färg på spelvärldens Krigare, Tjuvar och Mystiker. Till detta kommer även en lång rad planerade (och påbörjade) kampanjböcker och äventyr. För oss är Symbaroums spelvärld redan väldigt levande och vi hoppas verkligen få chansen att dela med oss av (och diskutera) våra idéer till er!


Senaste Inblicken

BOARD THE CARAVAN TO KARVOSTI! augusti 1, 2017So… Maybe we should start by admitting that we feel a bit embarrassed. Ideally, this pre-purchase campaign would be run in our brand new, awesome international webshop; you know, the one we have been planning to start for a while now. However, because of circumstances which we will be able to reveal later this year, we are not quite ready...
Läs mer här.
SPRING IS COMING! februari 10, 2017Efter ett spännande och expansivt 2016 börjar tillvaron bli någorlunda förutsägbar i järnringensmedjan. Fjolårets snabba ökning av antalet symbaroumspelare (både i Sverige och internationellt) gör att vi fortfarande har en del företagsrelaterade utmaningar att hantera, men det är ett kärt besvär ...
Läs mer här.
CATCHING UP! (+pre-purchase) december 21, 2016Three days till Christmas, ten days till the last day of 2016 – a year that for Team Järnringen has meant a breathless and absolutely wonderful race, trying to catch up in the translation into English. Now, we are very close to the goal of being able to release the international versions within six months of the Swedish launch...
Läs mer här.